Koiratalo valmistautuu talveen

sunnuntai 1. lokakuuta 2017
Kesä on ohi. Siitä kertoo aamuisin pakkasyön jälkeen kimalteleva piha, huuruava hengitys ja lohduttomasti laskeva lämpötila. Vielä syyskuun loppuun odotin, että meille jostain niitä lämpimiä päiviä ilmaantuisi, vaan ei - kohta on taas talvi, lumi maassa ja pakkanen jäytämässä sormenpäitä ja koirien anturoita.....

Kiisan ja Kahkun kartano, koiratalo, vihittiin käyttöön kevättalven loppupuoliskolla, joten varustelu kovien pakkasten varalle jäi tähän syksyyn. Koiratalo on palvellut menneen puolivuotisen pystykorvia oikein hyvin. Kahkulla oli erityisen vaikeaa sopeutua käyttämään koppia, josta se ei ilmeisesti nähnyt riittävän hyvin ympäristöön. Paiskoi vettä tai räntää tai olipa pakkasta kuinka paljon tahansa se itsepäisesti nökötti kopin ulkopuolella, jolloin se oli haettava taloon sisälle suojaan. Nyt taas etenkin sateisina päivinä voi nähdä molemmat koirat vahtimassa pihaa makuulavitsoilla makoillen ja ikkunoista pihan tapahtumia seuraten.

Talven varalle koiratalo tarvitsi viimeistelyä. Koiratalon lattia on pelkkää lautaa eikä täten kovin lämmintä pystykorvien pakaroita tai anturoita. Keväällä koirilla oli Rutirexiä makuulavitsoilla, mikä on toiminut niillä pehmukkeena ja lämmikkeenä ihan hyvin. Siirsin jossain vaiheessa rutin lattiatasolle ja laitoin lavitsoille karva-alustat ajatuksena, että ne ovat karkeaa puukuitua mukavammat makoilla - Kahkusta oli, Kiisasta taas alustat ovat mukavampia tarhaan riepoteltuna.... Rutirexin huonona puolena on sen silppuuntuminen pieneksi palaseksi, mikä on helkatin hankala siivota. Sen lisäksi se kantautuu joka paikkaan koirien turkissa tai omien vaatteiden mukana, eikä sitä tahdo saada koiratalossa olevista tekstiileistä irti muuten kuin apinanraivolla tamppaamalla.

Kahku majoittui Koppikuitu-laatikkoon

Lattia tarvitsi siis jotain mukavampaa anturoiden alle ja lavitsat jotain lämmintä, jota Kiisa ei saa kannettua pihalle. Netin ihmemaailmassa surffaillessa törmäsin Hamppukaupan Koppikuitu-tuotteeseen, joka tuoteselosteen perusteella vaikuttaa lupaavalta (luontaisesti antibakteerinen, pölisemätön, hajoamaton, turkkiin tarttumaton, riittoisa, lämpöä eristävä). Kokeilemme siis tänä talvena koiratalossa havuppuukuidun sijaan hamppukuitua.

 Kuramatot asennettu, lavitsoilla thermopatjat

Lattialle tilasin Jysmä Quick-kuramattoa, joka on anturoille miellyttävämpi ja luistamaton kuin pelkkä lautalattia. Maton päälle laitettiin kerros koppikuitua, kokeillaan talven aikana millainen tämä yhdistelmä on vai jätetäänkö jatkossa jompi kumpi pois. Lavitsoille löytyi 2,5cm paksuiset thermoalustat J&H Eläintarvikkeelta, nämä toivottavasti pysyvät Kiisankin kopperossa paikoillaan eivätkä löydy kohta tarhan puolelta. Jos nämä toimivat koiratalossa niitä voisi mahdollisesti miettiä myös pentulaatikkoon.....

Valmis!

Koirat ottivat uudistukset vastaan tyytyväisinä, hamppukuitua piti oikein pureskella ja vähän maistaakin. Ensituntuma kuituun on se mitä valmistaja lupaili, tartumaton, lämmin, silppuuntumaton ja riittävä. Pintapölyä lähti siihen malliin, että vähän henkeen otti ja koirataloa piti hetken tuulettaa, mutta katsotaan pöliseekö enää myöhemmin.Tähän tarkoitukseen vaikuttaa kuitenkin lupaavammalta kuin Rutirex.
Kaamosajan lähestyessä etenkin täällä pohjoisessa "yö on pimeä ja täynnä kauhuja", joten Juha asensi valot taloon sisälle sekä ulko-oven ylle ja tarhojen puoleiselle seinälle.

Tekemistä jäi vielä seuraavallekin vapaapäivälle. Kulkuaukot tarhoihin ovat talossa pahin lämmönhukkaaja, niihin pitää vielä surautella lisää kangassuikaleita. Sain myös vinkin mistä tilata pehmeää läpinäkyvää muovia aukkoihin, jospa se pitäisi lämmön paremmin sisällä kuin pelkkä kangas. Tuulikaapitkin pitää tehdä ennen pakkasia, ne viimeistään pysäyttävät ulkoa tulevan vinkan. Kaiken kaikkiaan koiratalon osalta homma alkaa olla hyvin hanskassa.

1 kommenttia:

Johanna Isaksson kirjoitti...

Nämä luukut on tosi hyviä! http://hundochjakt.se/tarhat-luukot/

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen. Sana on vapaa, mutta muistammehan käytöstavat ja asiallisen kielenkäytön!