Pieta luonnetestissä

sunnuntai 1. lokakuuta 2017
Pieta täytti eilen 2 vuotta. Synttärilahjaksi neiti pääsi luonnetestiin, jossa käytiin tällä kertaa Pellossa. Jännitin testiä etukäteen, vaikka en realistisesti ajatellen hurjanhurjaa pistesaalista odottanutkaan. Pitemmittä puheitta, tässä testitulokset. Tuomareina Jari Keinänen ja Reijo Hynynen.

Toimintakyky +1b kohtuullisen pieni
Terävyys +1b koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä
Puolustushalu +1 pieni
Taisteluhalu +1 pieni
Hermorakenne +1a hieman rauhaton
Temperamentti +2 kohtuullisen vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +2a luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma
LTEP 110+++


Ja sitten se analyysiosio.... Vähän jäi harmittamaan, kun testissä ei näkynyt se toimintakyky ja taisteluhalu, mitä näen meidän päivittäisessä arkielämässä. Näiltä osin testi ei vastaa täysin sitä millaisena Pietan itse tunnen. Tuomareilta tuli tähän liittyen kommentti, että todennäköisesti vieraat ihmiset, vieras paikka ja ilman lauman tukea olo näkyivät testissä näin.

Alun leikkiosiossa, missä taisteluhalua testataan Pieta ei innostunut lainkaa vieraan ihmisen liikuttelemasta kepakosta, ei myöskään pallolelusta - kotona se taas käy kyselemättä lehmän nännikumin, roadkill-pehmon ja muiden vastaavien pitkulaisten lelujen kimppuun. Myöskään minä en saanut sitä houkuteltua leikkimään narun päässä olevan pallo kanssa, vaikka lelusta se tällöin jo kiinnostuikin.
Kelkka, jolla testataan toimintakykyä, taisteluhalua ja myös puolustushalua, oli Pietalle jännä, vähän pelottavakin. Urheasti pikkuparta seisoi koko pieni kroppansa äärimmilleen venytettynä ja mahdollisimman ryhdikkäänä kohti tulevaa kelkkaa päin keuhkojensa pohjalta haukkuen. Vaan kelkan ollessa n. 2m päässä Pieta tuumasi, että okei mutsi, hoida sinä loput mennen jalkojeni taakse. Se myös pitkään kiersi kelkkaa kaukaa äristen, vasta rohkaistuna kävi omituisen ukkelin takinhihaa nuuskaisemassa.
Uhka/hyökkäysosiossa (puolustushalu) Pieta pärräsi ja hetken aikaa seisoi edessäni tuomarin tullessa uhkaavasti kepin kanssa kohti, mutta lopulta totesi paremmaksi siirtyä taka-alalle jalkojeni taakse. Hyvin se kuitenkin lähti tuomarin mukaan, häntäänsäkin heilutteli tuomarin sille jutellessa, mutta vauhdilla tuli myös kutsusta takaisin luokseni.
Haalari (kovuus) oli myös jännä ja sen räpsähtäessä ylös Pieta teki voimakkaan väistöliikkeen sivulle. Se myös väisti maassa olevaa haalaria mulkoillen kävellessämme uudestaan sen ohi, mutta räminätynnyrin jälkeen kävi reippaasti haalaria nuuskaisemassa. Tynnyriä (temperamentti) se säikähti, mutta tuli lopulta reippaasti sen luo.
Pimeä huone oli Pietalle myös aika jännä, tässä osiossa testataan toimintakykyä. Se oli ilmeisesti aika hämmästynyt joutuessaan yksin outoon hämärään tilaan, ja vaikka se yleensä käyttää nenäänsä todella runsaasti nyt nenän käyttö unohtui täysin. Sitä sai aika voimakkaasti kutsua ennen kuin se tuli luokseni huoneessa. Tämän jälkeen se jätettiin yksin seinään kiinnitettynä minun piiloutuessa nurkan taakse. En nähnyt sen reaktioita tuomarin lähestyessä sitä, mutta ääntäkään ei päästänyt ja tuomareiden mukaan vasta kun tuomari oli lähellä oikein uhkaavan oloisena Pieta oli alkanut vaappua hermostuneena.
Ampuminen jännitti itseäni eniten. Käppänöillä on harmillisen paljon ääniarkuutta ja Tenhohan meillä on laukausaltis/ääniherkkä. Ilokseni Pieta ei reagoinut laukauksiin juuri lainkaan, ensimmäistä laukausta se ei vaikuttanut huomaavan, toiselle vähän lotkautti korvaa ja kolmanteen ei reagoinut lainkaan. Helpotus!

Pisteissä siis päästiin joka osiossa plussan puolelle, mikä on hyvä asia. Tuomareiden mukaan Pieta on "koira, jolla on hyvät arkihermot". Osiopisteet ovat myös varsin tyypillistä käppänää, joskin tietyistä osioista olisin odottanut Pietalle hieman enemmän pisteitä. Kuitenkin se täytyy taas muistaa, että luonnetesti ei ole pistekilpailu eikä ainakaan käppänältä lähtökohtaisesti edes odoteta yli 200 pojon tulosta. Testi ja sen pisteytys on alun perin tehty palveluskoiraroduille ja nykypäivän käppänä on ennen kaikkea seurakoira. Tärkeämpää on kokonaispistemäärän sijaan tuijottaa osiopistemääriä. Mielestäni tästä kertoo hyvin Tenhon ja Pietan tulokset, jos niitä aletaan vertailla. Tenho sai testistä hieman enemmän kokonaispisteitä, mutta kahdesta osiosta miinuspisteitä Pietan saadessa niitä vain yhdestä. Arjessa Tenho ja Pieta ovat myös luonteiltaan hyvin erilaiset käppänät.

Pieta 110+++ Osa-alue Tenho 113-
kohtuullisen pieni +15p Toimintakyky kohtuullisen pieni +15p 
ei osoita lainkaan terävyyttä +1p Terävyys ei osoita lainkaan terävyyttä +1p
pieni +1p Puolustushalu haluton -1p
pieni -10p Taisteluhalu riittämätön -20p
hieman rauhaton +35p Hermorakenne hieman rauhaton +35p
kohtuullisen vilkas +30p Temperamentti kohtuullisen vilkas +30p
hieman pehmeä +8p Kovuus hieman pehmeä +8p
luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen +30p Luoksepäästävyys luoksepäästävä, hyväntahtoinen, avoin +45p
+++ laukausvarma Laukauspelottomuus - laukausaltis

Nyt on kaikki minit testattu, Juhalle puhuin että Kiisa menee seuraavaksi testiin jahka ikää tulee lisää. En pidä testituloksia ultimaalisena totuutena koiran luonteesta, mutta on näitä silti mielenkiintoista tutkia ja nähdä kuinka koira reagoi erilaisiin tilanteisiin, joita sille ei ihan joka arkipäivä tule vastaan.


Muita kuulumisia se verran, että Kiisa aloitti juoksunsa. Juhan harmiksi tämä tarkoittaa taukoa metsässä kulkemiseen, vaan onneksi linnustusaikaa on vielä jäljellä. Jos muut nartut noudattavat tuttua kaavaa seuraavaksi juoksee Vieno ja sitten vihdoin Pieta. Minun puolestani Pietan juoksut voisivat ajoittua lokakuun loppuun tai marraskuun alkuun, saa nähdä miten käy. Nyt on kuitenkin kaikki suunnittelemani terveystarkastukset ja kokeet tehty ja myös uroksen puolella kaikki on tutkitusti kunnossa. Odotellaan..... Pietan kanssa on jatkettu agilitytunneilla käyntiä, aletaan siirtyä esteisiin. Viime kerralla kävi ilmi, että targetia täytyy nyt alkaa opetella, ettei neiti suhaa esteiden ohi herkkukipolle.


1 kommenttia:

Josefiina kirjoitti...

Go Pieta! Aivan mahtava juttu kun näin monipuolisesti tutkitutat ja testautat käppänää. Ja näin hyvällä menestyksellä!

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen. Sana on vapaa, mutta muistammehan käytöstavat ja asiallisen kielenkäytön!