Vienon luonnetesti ja lomailua etelässä

keskiviikko 8. kesäkuuta 2016
Ulkona riehuu Salomon-myrsky, ja koko kylästä on sähköt poikki. Hyvä hetki siis istahtaa ja rustata viime viikkojen tapahtumista (ainakin sen aikaa, kun läppärissä riittää virtaa...).

Vienon kanssa käytiin Rovaniemellä luonnetestissä 29.5., järjestäjänä Lapin Mäyräkoirakerho. Tuomareina olivat Riitta Lehmuspelto ja Reijo Hynynen.

Hieman jännitti millaiset pojot mäykkyneiti testistä vetää, vaikka aika rautainen mimmi se on olemassa -  mitä nyt mäyräkoiramaiseen tapaan toisinaan myös aikamoinen drama queen. Vienon osalta testi meni lopulta yllättävän hyvin ja tuloksena oli mukava pistesaalis!
Alla on Vienon pisteet osa-alueittain. Mäyräkoirille ei tietääkseni ole tällä hetkellä luonnetestien perusteella tehtyä luonneprofiilia, johon Vienon tuloksia voisi verrata. Sen sijaan Helena Koskentalo on määritellyt ihanteelliset tulokset mäyräkoiralle kirjassaan Mäyräkoira, koiramaailman pikkujättiläinen, nämä lukevat suluissa Vienon tuloksen jälkeen.

Tulokset osa-alueittain:
Toimintakyky +1B kohtuullisen pieni (+1 tai +2)
Terävyys +1B koira joka ei osoita lainkaan terävyyttä (+1)
Puolustushalu +1 pieni (+1 tai -1)
Taisteluhalu -1 pieni (+2 tai +3)
Hemorakenne +1A hieman rauhaton (+2 tai +3)
Temperamentti +2 kohtuullisen vilkas (+2 tai +3)
Kovuus +1 hieman pehmeä (+2 tai +3)
Luoksepäätävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin (+3)
Laukauspelottomuus +++ Laukausvarma
LTEP 125+++ 

Saara videoi osa-alueet, mutta ilmeisesti myrsky häiritsee sen verran nettiyhteyttä, että en tällä hetkellä pysty niitä lataamaan youtubeen. Nämä siis tulossa myöhemmin!

Viime viikon perjantaina lähdettiin Pietan kansa käymään muutaman päivän lomareissu etelässä. Majoituimme ystäväni Sariannan luo ja Pieta sulautui näppärästi kahde nuoren mustaterrierin ja kahden petit basset griffon vendeenin lauman väliaikaisjäseneksi. Oman kameran olin jättänyt kotiin painolastia vähentämään, mutta Sara napsi Pietasta upeita kuvia :)

Kuvat © Sarianna Junnila

Kotiin tultiin eilen illalla, kotimatkalla pysähdyttiin muutama tunti Tampereella tapaamassa Pietan kasvattajaa Satua. Tänään ei paljon mitään olla tehtykään myrskyn takia. Tenhon pesin ja siistin, kun pääsin vihdoin nyppimään siltä häntä- ja korvakarvat. Tenhon kanssa on fiksattu ruokavaliota hiivan kuriin saamiseksi, ja nyt pesun jälkeen sen jakakarvat paljastuivat hohtavan valkoisiksi, kuten ne olivat ennen hiivaa. Tältä osin taistelu on siis voitettu ja toivottavasti ei tarvitse samaa kamppailua enää käydä! Saatan tehdä aiheesta myöhemmin erillisen postauksen, koska moni kääpiösnautserin omistaja ihmettelee koiriensa parran värjäytymistä, ja yhtenä syynä voi tosiaan olla tämä pirullinen hiiva.

3 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Onnea Vienolle hyvästä tuloksesta! Mäykyllä on kyllä yllättävän vähän lt tuloksia, mutta voisi sanoa että kyllä se kokonaisuus ratkaisee mniten on käyttäytynyt ja vertailla siihen. Jos ei pelkää käsittämättömiä asioita ja palautuu hyvin, on se vallan mainio mäykky (y)

Ootko ajatellut käyttää karhutestissä joskus? Olen kuullut sellaisen väittämän, että mäykky olisi karhutesteissä tyhmän uhkanrohkea :D

Nath kirjoitti...

Kiitos Laura! Hirvittävän ja harmillisen vähän testataan ei-pk-rotuja, onneksi meidän paikallinen mäykkykerho on nyt alkanut järjestää luonnetestejä vasitusti mäyräkoirille. Sama homma käppänissä... Minulla on missiona luonnetestata kaikki omat (jalostus)koirat ja antaa näin oma panos luonneprofiilien kehittämiselle.

Olen aika skeptinen näitä karhu- ja susitestejä kohtaan, vaikka niistäkin saadut reaktit kertovat koiran luonteesta. Olin viime vuonna seuraamassa muutamaa mäykkyä karhutestissä ja kyllähän ne rohkeimmat uskalsivat mennä hyvinkin lähelle - ja toisaalta taas suurriistalle jalostetut karhukoirat saattoivat pötkiä konetta pakoon, yksi jopa loikkasi yli kaukalon reunan :'D

Johanna Isaksson kirjoitti...

Onnea Vienolle! Karhutesteistä puheenollen on Vienon mummo Wilma käynyt kokeilemassa, vaan ei virallisessa testissä, mutta tilanne oli juuri testin kaltainen. Konekarhun ohjaaja/kehittäjä kehui Wilman työskentelyn erinomaiseksi ja testin ollessa kyseessä olisi saanut superhyvät pisteet. Oikealla yrittämällä Muurolaan Wilma sitten ilmoitettiin, mutta järjestäjät eivät sitten Wilmaa testiin päästäneet juoksun takia.

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen. Sana on vapaa, mutta muistammehan käytöstavat ja asiallisen kielenkäytön!