Pentuarki alkakoon!

tiistai 6. syyskuuta 2016
Vieno olikin touhkas mamma eikä lopulta pantannut ensimmäistä pesuettaan yli 60 vuorokauden. Veikkailin vielä viikonloppuna, että tiistaina tai keskiviikkona alkaa tapahtua, mutta Vieno kun tekee mäyräkoirana kaiken täysillä pennut syntyivätkin jo eilen 59.vrk astutuksesta. 

Kaikki meni kuin oppikirjoissa, mutta sitä oppikirjoissa ei kuitenkaan kerrottu miten paljon pyyhkeitä pentulaatikon vierelle saa lopulta varata, miten pentujen välissä ehtii välillä ehkä juuri vetää henkeä ja välillä voi joutua odottamaan vähän pidempäänkin, ja miten tällainen keltanokka suoriutuu pikku paniikista huolimatta ensimmäisestä koiran kätilöintikokemuksesta. Mäyräkoirat kuulostavat yleisesti olevan todella tehokkaita synnyttäjiä ja hoitavan homman hyvin itsekseen - toisin kuin kääpiösnautserit vaikuttavat olevan enemmänkin himmailijoita, joiden synnytykset voivat kestää tunteja ja asiat tapahtuvat muutenkin vähän pidemmällä sytytyslangalla. Tässä mielessä oli hyvä, kun ensimmäinen synnytyskokemus oli hyvin omatoimisen ja vahvaviettisen mäyräkoiran kanssa, tietää jo vähän mitä on edessä sitten, kun meillä on ensimmäisen käppänäpentueen aika.


Vienon lämmöt laskivat sunnuntaina juuri ja juuri 37 asteen alapuolelle (36,8-36,9C). Ehkä tästä maltillisesta lämmönlaskusta johtuen en osanut vielä sunnuntaina stressata synnytyksen alkamista, itse kun odotin lämpöjen laskevan lähemmäs 36 astetta. Maanantaina ehdin käydä parin kilometrin päässä kaupassakin ostamassa viime tingassa kertakäyttöhanskoja ja talouspaperia, ja kotiin tullessa pentulaatikossa oli peitteet hujan hajan ja koira vaikutti todella levottomalta. Pari tuntia tästä Vienolla alkoivat selkeät työnnöt ja soittelin Vienon kasvattajalle vetäen samalla hanskoja käteen. Ensimmäiset neljä pentua syntyivät lopulta todella sukkelaan, kaksi poikaa ihan perätysten. Vieno alkoi heti nuolla ja hoivata pentuja, avitin sitä käytännössä vain kalvojen avaamisessa ja pentujen hieromisessa kuiviksi. Ensimmäinen tyttö syntyi n. 20min poikien jälkeen, toinen tyttö n. puolen tunnin päästä. Johanna ehti tulla avuksi neljän pennun synnyttyä, ja loppuviimeksi syntyi vielä 3. poika n. tunnin päästä neljännestä pennusta. Lopullinen saldo on siis 5 pentua, 3 poikaa ja 2 tyttöä :) Koko homma oli ohi suurin piirtein neljässä tunnissa.


Mammamäyrä ja pennut voivat kaikki hyvin. Etenkin tytöt olivat heti synnyttyään todella vilkkaita ja jänteviä. Viimeisenä syntynyt poika oli hieman rohiseva, vaan tänään ei ole rohinoista tietoakaan. Kaikki pennut ovat tomeria, syövät hyvin ja ääntäkin lähtee. Vieno on todella omistautunut emo. Uloslähteminen on vielä missio sinänsä ja pakollisen pissatuksen jälkeen toki juostaan häntä suorana takaisin sisälle.


Mikäli Vienon pennut kiinnostavat asian tiimoilta voi ottaa yhteyttää Johannaan/kennel Evening's :)

2 kommenttia:

Rebecca kirjoitti...

Aivan ihanaa! Onnea pennuista :)

Nath kirjoitti...

Kiitos Rebe! :)

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen. Sana on vapaa, mutta muistammehan käytöstavat ja asiallisen kielenkäytön!