Pennut 5 viikkoa

keskiviikko 7. helmikuuta 2018
Karvakakarat kasvaa ja kehittyy, maanantaina mittariin rapsahti 5 viikkoa. Jalat kantavat jo hyvin ja leikit on laajentuneet pentuaitauksesta koko alakertaan. Kovan pakkasen takia (lähemmäs -30 astetta) pennut ovat pysytelleet lähinnä sisätiloissa, mutta vihdoin keli on alkanut lauhtua ja pennut ovat päässeet ihmettelemään ulkomaailmaa.

Tenho-setä kävi kiusaamassa lapsukaisia

Ruokapuolella maitobaarin antimet maistuvat edelleen, mutta pennut syövät yhä enemmän myös kiinteää. Liha näyttelee isoa osaa medän koirien ruokinnassa, joten oli luonnollista lähteä samalle tielle myös pentujen kanssa. Pennut syövät siis raakaa lihaa ja nappulaa, ruokamössön koostumuksesta riippuen lisäksi lohiöljyä ja sinkkiä. Uusissa kodeissa on sitten heppo jatkaa sitä ruokintatyyliä mikä heille parhaiten sopii. Kalkkunaa, broileria, nautaa ja sikaa on jo maisteltu hyvällä ruokahalulla.
Nappulaksi pennuille valikoitui BritCare, koska sitä Pieta ja Tenho ovat normaalisti syöneet ja tästä merkistä löytyi kätevästi vastaava penturaksu. BC tuli meille alun perin nappulaksi Tenhon hiivaherkkyyden takia, sitä syöttäessä parta ja jalkakarvat punoittavat vähemmän - koska Tenholla menisi iäisyys 12kg säkin tuhoamisessa myös Pieta pääsi samoille apajille. Tätä raksua en kuitenkaan syöttäisi pelkästään, vaan minusta se vaatii lihaa kylkeen ajaakseen asiansa. Nappulapainotteisemmalla ruokinnalla valitsisin jonkin lihapitoisemman ruuan.


Pennuista on nyt myös ensimmäiset julkaisukelpoiset sivukuvat. Täytyy sanoa, että tyytyväinen olen siihen mitä näistä Pietan ja Zvanten lapsosista on tähän mennessä kasvanut!

narttu Kaiserschnauz's Aurora Waltz

uros Kaiserschnauz's Alluring Arctic

uros Kaiserschnauz's Auspicious Vesper

Tämä yhdistelmä oli pitkän etsinnän ja pohdinnan tulos, joten jo siksi on mukava todeta, että päänsisäiset visiot ovat konkretisoituneet näissä pennuissa. Sen lisäksi, että halusin pennuille röyhkeän ja vilkkaan rodulle tyypillisen luonteen ja hyvän terveyden halusin myös ulkonäöllisesti tiettyjä asioita. Kaikkea en voi yhdessä pentueessa enkä yhdessä sukupolvessa saada, joten oli keskityttävä siihen minkä haluaisin olevan paremmin seuraavassa polvessa. Tällä pentueella ulkoisilta ominaisuuksilta toiveena oli saada tasapainoista takaosaa, paremmat hännän asennot ja kirkkaammat värimerkit, sekä säilyttää luuston ja rungon vahvuus, eturinnat, pitkät kaulat, pitkät päät ja turkin laatu. Aika näyttää miten hyvin tämä lopulta onnistui, mutta omiin silmiin näissä (vielä toki erittäin keskenkasvuisissa) pennuissa on hyvinkin potentiaalia.

Pentujen tummat merkit ovat saaneet osakseen hieman ihmetystä. Useimmilla musta-hopeilla pennuilla on toki jo tässä iässä (monella jo heti syntyessä) varsin selkeät värimerkit, kun nämä pennut syntyivät lähes mustina. Todennäköisesti tämä värimerkkien tummuus johtuu Pietan sukutaustasta, Pietan isähän on syntynyt kahdesta mustasta kääpiösnautserista. Kyseessä lienee jokin samankaltainen ilmiö, jos musta-hopealla on suvussa valkoisia kääpiösnautsereita: näillä valkoiset merkit ovat usein hyvin laajat ja kirkkaan valkoiset. Mustataustaisten tapauksessa asia lienee siis toisin päin. En kuitenkaan ole huolissani, että pennuista tulisi värivirheellisiä: kaikilla on selkeästi hopeoitumat  jaloissa, peräpeilissä ja poskissa, muutama hassu vaalea haiven on myös näkyvissä silmien päällä ja kirsujen ympärillä. Kyllä ne sieltä tulevat ;) Elävänä esimerkkinä tästä pentujen emä, kuvissa 5vkon ja 8kk iässä. Ja tavoitteitahan pitää aina olla, joten tässä on yksi asia mitä pohdiskella ja työstää jatkossa.


Pentujen luonteisiin olen ollut tähän mennessä erittäin tyytyväinen. Kaikki pennut ovat reippaita, ovat mielellään syliteltävinä ja tulevat juoksujalkaa luokse. Rohkeuttakaan ei puutu, ja painimiset suoritetaan kovien ääniefektien kera ;) Luonteina eivät todennäköisesti ihan sieltä helpoimmasta päästä, mutta onneksi poikien tulevissa kodeissa on koira- ja koulutuskokemusta ennestään.


Tasapuolisuuden nimissä pari kuvaa myös pystykorvista. Ihme homma, että juuri kovimpien pakkasten aikaan aloitetaan villojen vaihto.... Kiisa on myös kovasti yrittänyt sisustaa omaa huonettaan repimällä thermopatjoja ja kuramattoa irti, mutta valitettavasti tämä teinineiti joutuu myötäilemään ainakin vielä minun sisustusvalintojani ;)


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen. Sana on vapaa, mutta muistammehan käytöstavat ja asiallisen kielenkäytön!