Priskan luustokuvaus

tiistai 17. maaliskuuta 2020
Ennen Serbiaan lähtöä käytin Priskan läpivalaistavana, siltä tutkittiin kauttaaltaan luusto niiltä osin kuin rodulle on mahdollista saada lausunto. Emänsä tulokset tulivat aikoinaan priimana takaisin, mutta tokihan se jännitti mitä tyttärestä sanotaan Kennelliiton taholta.

Lonkka- ja kyynärlausunnot tulivat heti kuvaamisen jälkeisenä päivänä ja selkälausunto reissun päällä ollessa. Nyt voi taas huokaista helpotuksesta ja jatkaa suunnitelmia sekä agilityn harrastamista.


Tulokset ovat tosiaan parhaat mahdolliset ja näin ollen Priska on kaikilta lausuttavilta luuston osa-alueilta terve.

Tässä yhteydessä pitää nostaa esille se seikka, että meillä ei rodussa luustoja kuvata mitenkään runsaasti ja kokonaisuudessaan tietoa kääpiösnautsereiden luustojen terveydestä on vähän. Omassa kasvatustyössäni olen lähtenyt koiria kuvaamaan tiedonkartuttamisen vuoksi ja tilanteen ollessa tämä, ei luustokuvaukset ole se ensimmäinen asia, joiden pohjalta teen jalostuspäätökset. Olisi hienoa, jos näiden pohjalta voisi tehdä selektiivistä valintaa yhdistelmiä pohtiessa, mutta niin kauan kuin kuvausprosentti populaatioon nähden on näin alhainen luustokuvaukset ovat vain yksi pieni osa-alue pentuesuunnitelmia ajatellen. Mielestäni tältä pohjalta on myös kaksinaismoralistista jättää oireettomia, muun kuin 0-tuloksen saaneita koiria pois jalostuskäytöstä, koska tälläkin hetkellä suurin osa meillä tehdyistä yhdistelmistä on luustokuvaamattomista vanhemmista.

Jälleen kerran toivoisin, että pennunostajat miettisivät mikä on se oma panos minkä voivat antaa rodun terveyden eteen. Ei auta penätä kasvattajia tutkimaan koiria, vaan jos halutaan joskus olla siinä tilanteessa, että voidaan miettiä pentujen vanhempia luuston terveyden pohjalta silloin pitäisi saada huomattavasti isommalla otannalla tietoa koirien terveydestä - ei pelkästään jalostuskoirista, vaan myös niiden jälkeläisistä, sisaruksista, isovanhemmista jnejne.
Priskan luustokuvaus kustansi yhteensä n. 300e, sisältäen kuvaamisen eläinlääkärillä sekä Kennelliiton lähetteen ja lausuntomaksun. Omia kasvattejani kannustan myös tutkimuksiin kustantamalla osan tutkimuskuluista, kasvattieni omistajat saavat valita käyttävätkö tämän silmätutkimukseen (summa korvaa tämän 100%) vai luustokuvaukseen (korvaus n. 1/3 kuvaamisen hinnasta). Priskan veli Roisto onkin lähipäivinä menossa kuvattavaksi, saadaan lisää mielenkiintoista tietoa A-pentueen terveydestä. 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen. Sana on vapaa, mutta muistammehan käytöstavat ja asiallisen kielenkäytön!