Jouluylläri - C1-pentue 4.12.

keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Meille syntyi 4.12. varsinaiset jouluyllätyspennut. Pentue on luontoäidin suunnittelema, käytännössä siis odottamaton "vahinkopentue", emän tiineys havaittiin vasta pari viikkoa ennen pentujen syntymää. Täällä he kuitenkin nyt ovat kasvamassa kunnon pikku käppänöiksi ja heille toivotaan aikanaan löytyvän rakastavat, yhteistyökykyiset ja maalaisjärkiset kodit Lapin/Pohjois-Suomen alueelta.

Pentueen emä on "Priska", Kaiserschnauz's Aurora Waltz. Priska täyttää vuodenvaihteessa 2 vuotta, sen kanssa on tähän mennessä harrastettu näyttelyitä parin sertin edestä, myös agilityn alkeet ovat hyvällä mallilla, "lähes kisavalmis". Priska on vauhdikas, temperamenttinen, aktiivinen ja äänekäs nuori likka, toki pentujen odotus ja syntymä on selkeästi sitä rauhoittanut. Priskan silmät on tutkittu terveeksi 10/2019, muita terveystutkimuksia ei valitettavasti ehditty teettää ennen tätä ensimmäistä pentuettaan. 

Isä on "Tenho", FI MVA HeJW-12 Lapland's Ellery Elmer. Tenho on viimeiset vuotensa elänyt sohvachampiona eläköityneenä koiramaailman aktiviteeteista, nuorempana tuli kierreltyä aktiivisesti näyttelyitä tuloksellisesti. Tenho on aina ollut helppo koira arjessa, se ei turhia hauku, nauttii rapsuttelusta ja läheisyydestä, viihtyy hyvin myös itsekseen.
Tenho on silmätutkittu terveeksi useita kertoja sen elämän aikana, viimeisin silmätutkimuslausunto on 10/2018.
Valitettavasti Tenhon terveyspuolella on ollut erinäistä kränkkää etenkin iän myötä, jonka vuoksi sen jalostuskäyttö ei ole ollut suunnitelmissa. Tenho sairastui vuosi sitten maksan vajaatoimintaan, se on kotiruokavaliolla ja tarvitsee päivittäistä lääkitystä - Tenhon ulkoisesta olemuksesta vajaatoimintaa ei kuitenkaan huomaa. Pennuille tästä isukin sairaudesta tuskin on haittaa, koska sairaus on tulehdusperäinen eikä siis perinnöllinen. Tenholla on myös parodontiitti, jonka vuoksi siltä on poistettu useita hampaita vuosien saatossa. Luonnetestistä on tullut pisteitä 114-, eli luonnetestissä se on todettu laukausalttiiksi. Arjessa tämä näkyy joidenkin kovien äänien säikkymisenä, muuten ei onneksi elämää juurikaan haittaa, esimerkiksi ilotulituksia tai ukkosta Tenho ei säiky.

Tenhon terveysongelmien vastapainona Priska-emällä sekä sen emänemällä Pietalla (4v) ei ole hammasongelmia. Pieta on luonnetestattu LTEP110+++ eli laukausvarma, myöskään Priska ei paukkuja säiky. Toivottavasti pennut siis näiltä osin ovat perineet emänsä geenit.
Tenho ja Priska eivät ole kovin läheistä sukua toisilleen, joten pentueen sukusiitosaste on hyvin matala ja vastaavasti sukukatokerroin (joka kertoo geneettisestä vaihtelusta) ilahduttavan korkean.
Yhdistelmä sukutaulu KoiraNetissä

Pennut tullaan ennen luovutusta käyttämään eläinlääkärin tarkastuksessa, ne sirutetaan ja niille tehdään asianmukaisesti polveutumismääritys. Oletettuna astumisajankohtana emän puuttuvan silmätarkastuslausunnon (sekä isän terveyden) takia pennut tullaan rekisteröimään Kennelliiton EJ-rekisteriin (Ei Jalostukseen). Pennut saavat  mukaansa Kennelliiton virallisen rekisteritodistuksen, niiden kanssa voi kilpailla virallisissa näyttelyissä ja muissa harrastuslajeissa kuten FI-rekisteröidyn koiran. EJ-rekisteröityä koiraa ei kuitenkaan voi käyttää jalostukseen eikä EJ-rekisterissä olevan koiran jälkeläisiä tulla rekisteröimään. Tästä syystä pennuille etsitään ensisijaisesti koteja, joissa pentu halutaan kivaksi seura- ja lenkkeilykaveriksi, ehkä myös harrasteluun, mutta ei kasvatustoimintaan. Mikäli olet kiinnostunut joskus teettämään koiralla pentuja nämä pennut ei ole sinua varten. 
EJ-rekisteröinnin vuoksi pennun hinta on hieman alhaisempi kuin keskiverto FI-rekisteröidyn kääpiösnautseripennun. Kasvattajana kuitenkin toivon, että syy pennusta kiinnostumiseen ei ensisijaisesti ole hinta, nämä eivät kaikesta huolimatta ole mitään "alepentuja", joista on kiire päästä eroon. Pennut hoidetaan kuten mikä tahansa meillä syntyvä pentue, niitä käsitellään päivittäin, ruokitaan laadukkaalla penturuualla, madotetaan, totutetaan ulkoiluun, autoiluun, sosiaalistetaan jnejne. Pentujen tulevat kodit valitaan huolella, kasvattaja seuraa mielellään pentujen kehitystä ja on pennun ja sen perheen kanssa tekemisissä luovutusiän jälkeenkin. Tulevilla kodeilla tulee olla kiinnostusta kääpiösnautserin rodunomaista turkinhoitoa kohtaan ja turkinhoitoon on sitouduttava, pennut eivät halua elää pitkäkarvaisina takkukasoina odottaen puolivuosittaista trimmaajalla käyntiä. Kasvattaja tarvittaessa opastaa kädestä pitäen turkinhoitoon. Koteja etsitään ensisijaisesti Lapista/Pohjois-Suomesta konkreettisen avun mahdollistamiseksi.

Mikäli olet kiinnostunut pennuista ota yhteyttä sähköpostitse nathalie.karakko@gmail.com tai puhelimitse 045 6130 806 (klo 18 jälkeen). 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen. Sana on vapaa, mutta muistammehan käytöstavat ja asiallisen kielenkäytön!