Pennut viikon ikäisiä ja muita kuulumisia

maanantai 8. tammikuuta 2018
On kulunut viikko pentujen syntymästä. Pallerot kasvavat kohisten, Pieta on omaksunut emän roolin hienosti ja kasvattajan unirytmi on lähtenyt lapasesta. Nukuin ensimmäiset 3 yötä pentuaitauksen vieressä heräten jokaiseen inahdukseen ja Pietan levottomaan läähätykseen. Loppuviikosta siirryin olohuoneen sohvalle selkäkipujen takia, josta Pieta kävi herättämässä 1-2h välein. Pari viimeistä yötä ovat kuitenkin olleet rauhallisempia, ilmeisesti jälkisupistukset ovat helpottaneet eikä maidontuotantokaan nosta enää ruumiinlämpöä kovin ylös. Välillä on pitänyt käydä katsomassa onko mamma oikeasti pentuja hoitamassa, niin hiljaista ja rauhallista siellä on. Pennut ovat kovin tyytyväisen oloisia. Ääntä lähtee lähinnä silloin, kun nisä karkaa suusta, sitä ei löydy tai mamma vahingossa yrittää laittaa makaamaan jonkun pennun päälle.

Pennuista otettiin eilen muutama kuva :)

Vielä tässä vaiheessa pennut ovat hyvin samannäköisiä, tyttö on tosin selkeästi pienempi ja sirompi kuin isommat veljensä. Hopeoitumat alkavat hiljalleen tulla esiin. Jaloissa ja takamuksissa tämä on selkeintä, myös poskiin on alkanut ilmestyä vaaleampaa karvaa.

"Allu"
"Aurora"
Veljekset syömässä ja Aurora punnituksessa

Pietan perhe.
Hamtaro (Vesper)

Painokäyrät näyttävät tänään tältä. Pennut on punnittu kahdesti päivässä. Pojat painoivat tänä aamuna hieman yli 550g ja tyttö tulee hyvin perässä, 460g.

Pennuilta on eilen leikattu ensimmäisen kerran kynnet. Viime viikolla pentujen ollessa 3:n päivän ikäisiä aloitin niillä myös Bio Sensor/Super Dog-ohjelman. Kyseessä on alun perin Yhdysvaltain armeijan kehittämä pentujen käsittelyohjelma, jonka tarkoitus on stimuloida pentujen aivojen synapsien kehitystä ja täten vahvistaa hermorakennetta, stressinsietokykyä, suorituskykyä ja aivokapasiteettia. Ohjelma aloitetaan 3vrk ikäisillä pennuilla ja jatketaan päivittäin 16vrk ikään asti, koska tänä aikana hermoston kehitys on aktiivisimmillaan. Mitä aiemmin hermosto alkaa kehittyä, sitä enemmän synapseja ehtii syntyä kriittisen kehitysvaiheen aikana. Samalla pennut tottuvat käsittelyyn. Ohjelman on tutkittu vaikuttavan pentuihin hermoston varhaisemmalla kehityksellä, paremmalla kardiovaskulaarisella suorituskyvyllä (sydän pystyy pumppaamaan ja lihakset kuljettamaan suurempaa hapen määrää, lihakset kykenevät käyttämään saamaansa happea paremmin), paremmalla vastustuskyvyllä fyysisille sairauksille sekä parempaan ongelmanratkaisukykyyn. Pentujen kasvaessa käsittelyohjelman pitäisi näkyä parhaiten hyvässä hermostossa ja stressisietokyvyssä.
Mitään pentuja satuttavaa tai muuten inhottavaa ei ohjelmaan liity, vaan sen tekemiseen tarvitaan omat kädet, vanupuikko ja kostea jääkaappiviileä pyyhe. Ohjelmassa on 5 vaihetta: 1) pennun yhden tassun varpaiden välejä sivellään pumpulipuikolla 2) pentua pidellään käsissä pystyasennossa 3) pentua pidellään käsissä pää alaspäin 4) pentu asetetaa käsille selälleen 5) pentu asetetaan mahalle märän viileän pyyhkeen päälle.
Ohjelma on käytössä Suomessa useilla kasvattajilla sekä Opaskoirakoululla. Lisää ohjelmasta voi
lukea esimerkiksi täältä.


Tänä aamuna heräsin puhelinsoittoon ja puolen tunnin päästä sain kotiovelle tällaisen lähetyksen. Liityin viime viikolla eri kasvattajakerhoihin (kukapa ei pitäisi alennuksista ja pentupakkauksista :D) ja Luonnollinen KAMU on yksi kasvattajakerhon tarjoavista yrityksistä. Laitoin liittyessäni muutaman kysymyksen tuotteista, koirien pesuaineet kun kiinnostava jo trimmaajan näkökulmasta. Näitä lähdetään kokeilemaan seuraavalla pesukerralla, onneksi Tenho on selkeästi pesua vailla ;) 
Meillä käppänät pestään säännöllisesti 1-2kk välein (näyttelykaudella huomattavasti tiheämmin), ihan jo siksi että parrat pysyvät siistinä ja hoitoaineen kera pestessä parrat ja jalkakarvat takkuuntuvat huomattavasti vähemmän kuin "au naturel". Sisäkoirina kun elävät on myös miellyttävämpi ajatus, että sängyssä ja sohvilla nukkuvat koirat ovat oikeasti puhtaita eivätkä tunnu käteen likaisilta niitä silittäessä (eron oppii kyllä huomaamaan, kun koiraa pesee säännöllisesti). Koirien peseminen on yllättävän tunteita herättävä aihe. Oli aika jolloin meilläkin luotettiin wanhaan hokemaan "karkea karva puhdistuu itsestään". Noh, voin sanoa kun muutaman todella likaisen koiran nypit ja kädet ovat tämän jälkeen mustat karvassa olevasta näljästä häipyy tältäkin hokemalta pohja.... Käppänöille suosittelenkin huomattavasti tiheämpää pesua kuin kerran jouluna ja juhannuksena, ja kunnon pesuaineilla vedessä viruttelun sijaan. Kun pesuaineet ovat kunnossa ja koiralle sopivat ei tarvitse pelätä sitäkään, että iho kuivuisi ja karva kärsisi - ylipänsä tätä "liiallinen pesu kuivattaa ihoa"-hokemaan en ymmärrä, koska on rotuja (laskeutuvaturkkiset kuten coton de tulear ja pp kiinanharjakoira, sekä trimmattavat kiharakarvaiset kuten villakoirat)  joiden pesuväli voi olla 3pv - 2vko, enkä ole kuullut että näillä roduilla ihon kuivuminen olisi mitenkään iso ongelma runsaista pesuista huolimatta. Pelkällä shampoolla pestessä turkki jää lähes aina kuivaksi ja ratisevaksi, mutta hoitoaineen kera ei tätäkään ongelmaa ole. Hoitoaine on myös se takkuja ehkäisevä aine, joka helpottaa arkea. Jätän hoitoaineen pois lähinnä kiivaimmalla näyttelykaudella, jolloin turkin täytyy tuntua kehässä karkealta, muuten se on tärkeä osa meidän arkipesuja.
Todennäköisesti pentujen pentupakkauksista tulee löytymään monen muun tarvikkeen lisäksi shampoota ja hoitoainetta.

Eilen lähdettiin Kiisan kanssa käymään ex temporesti Pellossa match showssa. Meillä on pitkä näyttelytauko takana ja vielä on pari kuukautta taukoa edessä, joten käytiin palauttelemassa muistiin kehäkiemuroita. Tuloksellisesti jälkipolville ei jäänyt paljon kerrottavaa (SIN-), siitäkään huolimatta että Kiisa käyttäytyi kehässä kuin vanha tekijä. Tärkeintä oli kuitenkin harjoittelu, hyvillä mielin voidaan laittaa SPJ:n pääerikoisnäyttely Rokualla suurempaan harkintaan. Kiisa on näyttävä nuori koira ja se on kehittynyt hyvin - kuitenkin suurin kehityskohta on sen etuosa, jonka vuoksi en oikeastaan odota meille mitään suurensuurta näyttelymenestystä. Pääerkkarista haluaisin ennen kaikkea saada erikoistuomarin (Angela Cavill) näkemyksen sen rakenteesta. Ollaan myös puhuttu Natsan ilmoittamisesta näyttelyyn, jotta saadaan sitä pidettyä esillä - kukaan meistä ei pitäisi pahana, jos sillä joskus joku morsmaikku päätyisi käymään kylässä ;)

Loppuviikosta/ensi viikon alussa voi jo odottaa pentujen silmien avautumista. Sitten alkaa pikku hiljaa vauhti kiihtyä, nythän ne lähinnä vain syövät ja nukkuvat. 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen. Sana on vapaa, mutta muistammehan käytöstavat ja asiallisen kielenkäytön!