Pentuesuunnitelmat 2021

tiistai 31. maaliskuuta 2020
Selkeästi tämä korona-epidemia ja siitä johtuva etätyö/mökkievakko/karanteeniaika on pistänyt useamman kasvattajan puhelimet soimaan ja sähköpostin kolahtelemaan pentuekyselyistä. Vaikka kotonaoloaikaa onkin nyt enemmän toivottavasti pentukuumeiset miettivät myös hieman pidemmälle tulevaisuuteen: aikaa pennun hoitoon tulee olla myös sitten, kun tämä tilanne on ohi ja normaali arki kutsuu.

Meillä ei ole tälle vuodelle todennäköisesti pentueita tulossa, vähän nyt katsellaan miten tytöillä on juoksuja, onko aiotut terveystutkimukset ehditty tehdä, miten on urosten laita jne. jne. Juuri tänään keskusteltiin kepon kanssa mitenköhän käy syksyn haukkukokeiden, Kiisalle kun olisi mukava saada ennen pennutusta muutakin kuin linnuttomien maastojen nollia. Samoin tämä tilanne vaikuttaa ainakin silmätutkimuksien tekoon, meillä täällä periferiassahan ei ole vasittuja silmätarkastajia, vaan taitaapa lähin klinikalla silmätarkkeja tekevä olla Oulussa (näillä pohjoisen etäisyyksillä siis n. 300km päässä). Toivottavasti tämä tilanne on jo syksyksi normalisoitunut sen verran, että päästään koirat käyttämään joukkotarkissa jossain vähän lähempänä. Päiväreissu Ouluun 5:n silmätutkittavan koiran kanssa on jo ajatuksen tasolla aika mielenkiintoinen....

Ensi vuodelle on kuitenkin hyvällä tuurilla 3 pentuetta tulossa.


Jos juoksut menee kuten tähän asti todennäköisesti ensimmäinen astutettava on Kiisa talvi 2020/kevät 2021. Käytännön metsästyksestä Kiisalla on jo useamman linnun verran näyttöjä, sen hakutyöskentely on parantunut huimasti viime syksyn kaudella. Kiisa on itsenäinen työskentelijä ja se on melko laajahakuinen, mutta malttaa nykyään pitää ukkoa paremmin silmällä ja ottaa säännöllisesti yhteyttä. Hirvetkin se sinnikkäästi haukkuu, mutta sen kanssa on keskitytty linnustukseen. Silmät on jo kertalleen tutkittu terveiksi 10/2018 eikä sen polvetkaan naksu ja pauku meikäläisen käsiin, hoidetaan kuitenkin silmä- ja polvilausunnot kuntoon ennen astutushommia. Näyttelyistä Kiisalla on Erinomaista ja Erittäin Hyvää sekä pystykorvalle harvinainen luonnetestitulos LTEP 140+++. Linnunhaukkukokeista tullut tähän mennessä 0-tuloksia vähälintuisten maastojen takia, toivottavasti ensi syksynä päästään kokeisiin ja saadaan muitakin numeroita tilastoihin. Kisu on hauska ja hyvähermoinen pystärinarttu, ei mureskele saati pureskele ihmisiä. Ei ole kuitenkaan mikään nössykkä, vaan ruutia löytyy sopivasti.
Kiisan pennuille on jo alustavasti ollut paljon kysyntää, mutta jos nyt joku kokee kaipaavansa rehtiä kotimaista punanuttua mettäkaveriksi kannattaa olla yhteyksissä kepoon koskjuha@gmail.com. Mikäli pentuja syntyy ne lähtevät vain metsästäviin koteihin.


Kiisan pentujen jälkeen on toivottavasti vuorossa kääpiösnautseripentuja. Kuten aina, kaikki riippuu juoksuista, onnistuuko astutukset, syntyykö pentuja jne. Koska meillä ei kuitenkaan ole sanan varsinaisessa tarkoituksessa "kenneliä" ja homma toimii harrastuspohjalta täytyy kaikki pentuekuviot miettiä niin, että meillä ei ole pystäri- ja käpsypentuja limittäin, siinä olisi liikaa sirkusta. Toivottavasti tytöt juoksee yhtä järkevästi kuin tähänkin mennessä ja käpsypentuja voisi olla tiedossa kesälle 2021.
Pietalle pentue olisi sen 3. ja myös viimeinen, Priskalle pentue olisi sen toinen. Molemmat on kattavasti luustokuvattu, silmätutkittu, geenitestattu PRA B:n osalta ja Pieta myös luonnetestattu. Pieta on PRA-B terve ja tarkoitus on se geenitestata vielä MAC:in ja Myotonian osalta, ehkä myös Comma Defectin. Priska on PRA-B kantaja, tarkoittaen sitä, että sille käytettävä sulhaspoika tulee olla tämän osalta terve (ei kantaja). Testi on nyt käytössä oleva Wisdom Healthin testi, mutta mikäli Lohen ryhmän PRA-geenitesti tulee vielä tämän vuoden puolella markkinoille tutkitaan kantajuus myös tällä. Toivottavasti syksympänä saan sen käytettyä myös luonnetestissä, niin on tästäkin jotain mustaa valkoisella.
Molempien likkojen kanssa harrastetaan näyttelyitä ja agilitya, erityisesti Priska on osoittautunut lahjakkaaksi jälkimmäisessä harrastuksessa. Pieta on luonteeltaan tytärtään tasaisempi, mukautuvainen ja varsinainen kainaloinen, ollen silti reipas ja aktiivinen käpsykkä. Priska on toimelias ja reaktiivinen, kova kommentoimaan ja vielä kovempi menemään pää viidentenä jalkana - silti kaikessa tohinassaan hyvin rakastettava sähikäinen.
Mikäli pentuja syntyy potentiaalisimmille pyritään löytämään harrastuskiinnostuneet kodit. Toivottavaa on, että kodeissa ei olla ehdottomia esimerkiksi kerran tai parin näyttelykäynnin suhteen, kodeilta odotetaan myös kiinnostuneisuutta terveystutkimuksia kohtaan, vähintään silmätarkastuksen teettämiseen tulisi sitoutua. Ensisijaisesti mahdollisille pennuille etsitään koteja Lapista/Pohjois-Suomesta. Haluan olla tekemisissä pentujen ja niiden omistajien kanssa myös luovutuksen jälkeen, joten maantieteellisten etäisyyksien takia etsin pennuille koteja täältä Suomen pohjoisemmasta päästä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Kommentit näytetään hyväksynnän jälkeen. Sana on vapaa, mutta muistammehan käytöstavat ja asiallisen kielenkäytön!